گروه پژوهشی اشیاء تاریخی - فرهنگی

گروه پژوهشی اشیاء تاریخی ـ فرهنگی، یکی از گروه­های مصوب پژوهشکده­ی باستان­شناسی است که هم­زمان با تشکیل آن در سال 1383 آغاز به­کار کرد. از آنجا که بشر از آغاز پیدایش تاکنون، همواره در حال استفاده، تغییر و ساخت و ساز در منابع و طبیعت اطراف خود بوده است، طیف وسیعی از مواد فرهنگی و نمونه­های طبیعی مرتبط با زندگی نوع بشر وجود دارد که با مطالعه، آزمایش و پژوهش روی آنها می‌توان به شناخت و کشف چگونگی تعامل انسان با محیط زیست خود و چگونگی سیر تحول اجتماعی او دست یافت. از اینرو از وظایف اصلی این گروه پژوهشی مطالعه و پژوهش روی مواد فرهنگی بجای مانده از انسان در گستره زمانی بس طولانی در ایران زمین است و همچنین همکاری همیاری لازم با پژوهشگران داخل و خارج از کشور برای انجام مطالعات و انتقال مواد فرهنگی به آزمایشگاههای معتبر داخل و خارج از کشور می­باشد. بدین ترتیب این گروه پژوهشی با طیف وسیعی از نمونه­های قابل مطالعه متعلق به انسان آغازین تا عصر حاضر و محیط زیست او روبه­رو است که شامل: خاک، سنگ، چوب، گیاهان، فلزات، سفال، شیشه، منسوجات، بقایای انسانی و جانوری و ... می­شود. بدین ترتیب می­توان اهم وظایف این گروه پژوهشی را به ترتیب ذیل عنوان نمود:
1.نظارت بر نمونه­هایِ آزمایشگاهی و مطالعاتی به­دست آمده از کاوش­های باستان­شناسی و صدورِ مجوز برای انجام مطالعات تکمیلی در داخل و خارج از کشور
2. برنامه­ریزی و برگزاری نمایشگاه­های تخصصی اشیاء شاخص و تهیه کاتالوگ آن به­منظور آشنایی باستان­شناسان با جدیدترین یافته­های باستان­شناسی کشور به شکل ادواری و دوره‌ای.
3. نظارت و صدور مجوزِ ورود تجهیزات نوین دانش باستان­شناسی توسط هیئت­های خارجی.
4. هدایت و نظارت بر فعالیت­های اجرایی و پژوهشی درارتباط با اشیاء به­دست آمده از پژوهش­های میدانی.
5. ایجاد بانک اطلاعاتی و مبادله­یِ اطلاعات اشیاء به­دست آمده از پژوهش­های میدانی.
6. مشارکت در تدوین دستورالعمل­های تغییر و تحول اشیاء.
7. مشارکت و نظارت در انتخاب اشیاء شاخص فرهنگی ـ تاریخی برای ثبت در آثار ملی کشور.
8. پژوهش و بررسی اشیای بدست از محوطه­های باستانی و موجود در موزه­ها.
9. مطالعات میان­رشته­ای، گاهنگاری و باستان­سنجی اشیای فرهنگی- تاریخی.
10. همکاری با دانشگاهها و موسسات پژوهشی در زمینه هدایت پایان­نامه­های ارشد و دکتری.
11. همکاری در ایجاد و گسترش موزه­های تخصصی مرتبط.
12. پژوهش اشیای فرهنگی و تاریخی در زمینه­های اسناد و مدارک نوشتاری و نانوشتاری و برقراری ارتباط با آنها.
​​​​​​​
Responsive Image